Sepi ~ 3 cerita cinta 3 segi

Bagaimana untuk menceritakan 3 buah cerita cinta 3 segi dalam 1 filem? Senang sahaja.. pecahkan kepada 3 bahagian dan ikat ketiganya dengan 1 insiden yang tragik!.. Itulah kisah dalam filem SEPI. Memang nampak macam mudah, tapi sukar untuk digarap dan mungkin akan ‘memenatkan’ penonton!.. Secara ringkasnya, SEPI memecahkan ketiga-tiga cerita mengikut giliran masing-masing dengan tajuk berdasarkan nama protagonist yang hendak diikuti ceritanya: Adam, Sufi dan Imaan (teknik suntingan multiple title & sub-story yang sama juga digunakan oleh filem Puaka Tebing Biru dahulu). Di akhirnya, kesemua cerita diulangkaji semula sebagai konklusi/klimak untuk melihat 2 bucu mana yang akan kekal atau sebaliknya?. . dan 1 bucu mana yang akan ditinggalkan buat selamanya? Naratif filem ini asasnya sama iaitu main sorong papan-tarik papan, jongkang-jongkit dan kejar-mengejar di antara 3 orang individu yang berkaitan dalam setiap cerita.

cerita 1: Suzie-Adam-Ilyana
Ia cerita orang bujang terlajak. Mungkin kerana sinisnya gelaran ‘terlajak’ maka cerita ini dihumorkan dengan kekalutan hormon androgen Adam dan kegilaan hormon estrogen Suzie yang dicampuri oleh feminism Ilyana yang dilema dalam memilih teman domestiknya (womanhood/familyho od)! Semua orang semasa bujang pernah mengalaminya iaitu anuptaphobia or gamophobia. Koklusi: up-ending dengan tagline kejar sampai dapat walau sampai ke lubang cacing, maka kamu dapatlah!

cerita 2: Sufi-Marya-Zain
Ia cerita orang berumahtangga. Maka agak serius dan kronik? Tentulah ia berkisar pasal parenting dan gynaecology. Lost and found. Suami dan isteri. Duda dan anak. Ia juga cuba-cuba untuk mengupas maksud kenapa kadang-kadang dalam hubungan suami-isteri mungkin berlakunya adultery? Tapi ia tidak berlaku seandainya pasangan benar-benar setia dan redha dengan apa yang sudah ada. Ia jelas dipamerkan oleh Marya. Bagus! Cuma agak gusar juga melihat kesanggupan Sufi sehingga seakan berani untuk ‘membeli’ cinta Marya sebagai gantian arwah isterinya dari Zain. Walaupun niat Sufi mungkin elok sebagai ibu ganti kepada anaknya Asraff. Konklusi: down-ending dengan tagline kejar selagi larat tapi kalau bukan milik kamu sampai matilah gigit jari!

cerita 3: Ean-Imaan-Khalif
Ia cerita cinta monyet remaja. Sebab itu banyak main-main, emosional dan over exaggerate! Lengkap dengan puisi-puisi cinta dan babak ala Romeo and Juliet! Semuanya mesti lebih dari kebiasaan sehingga Imaan berimaginasi tahap melampau di dalam kehidupan sehariannya yang nampak normal tapi kurang siuman dan berhalusinasi. Mungkin itu penangan kata-kata jiwang remaja: cinta sampai mati atau sehidup-semati? Konklusi: up-ending dengan tagline jangan yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran!.. err! atau aku cinta kamu sampai kiamat! ops!

Multiple plot? Ensemble cast?
Ok.. saya tidak boleh tidak akan teringatkan filem Berbagi Suami apabila habis menonton filem ini. Strukturnya sama, serupa, sebijik! Ulang suara, ‘struktur’ bukan ceritanya! Maksud saya, Sepi juga menggunakan acuan penceritaan secara giliran cuma Sepi menyambungkan kesemua blok cerita masing-masing di akhir cerita untuk melihat ‘aftermath’ ke mana hala tuju cerita ketiga-tiganya? Adam dapat ‘the one’.. Imaan dapat ‘replacement’ .. Sufi tak dapat tapi dia ‘tetap menunggu’ sampai ke sudah! Cuma naratif sebegini akan memperjudikan pilihan multi-choice kepada penonton dan mungkin akan mengakibatkan favourite story bergantung kepada siapa penonton dan latar mereka? Contohnya, jika saya orang bujang maka saya sukakan cerita Adam, kalau saya seorang suami dan bapa tunggal mungkin sukakan cerita Sufi, andai saya seorang remaja belasan tahun akan teruja dengan cerita Imaan. Tapi tidak mustahil sekiranya ada penonton yang akan menyukai kesemua cerita secara pukal kalau dia melihat tema (mengikut tafsiran saya) yang tersirat di belakang Sepi iaitu kita perlu berusaha sedaya-upaya untuk mencari cinta kalau mahu!.. or second chance bak kata tontonfilem.. Multiple plot sebegini juga mencabar ‘kesabaran’ penonton kerana ia memaparkan 3 cerita yang bergerak sendirian berasingan! Sepertilah kamu membeli tiket RM10 untuk menonton 3 buah filem pendek dalam 1 tayangan back-to-back! Ketiga-tiga cerita berdikari untuk diceritakan. Berbalik kepada struktur naratif, Sepi ialah non-linear storytelling menggunakan time-frame undur ke belakang dan lompat ke depan: cerita Adam dan Imaan adalah backstory penuh masing-masing sehingga tragedi manakala cerita Sufi bergerak sambungan dari tragedi itu terus ke depan sehingga melampaui batasan usia tua bangka! Jadi kita akan melihat titik-sentuh ketiga-tiga cerita 4 kali (kalau tak silap aku) di sepanjang cerita untuk ‘menemukan’ ketiganya sebagai ulangkaji (set-up//pay- off). Bezanya setiap kali ulangan tragedi itu ia dilihat (tangkapan kamera) dari berbagai sudut mengikut point-of-view siapa yang hendak diikuti; Adam, Sufi atau Imaan? Satu lagi filem multiple plot sebegini akan mengakibatkan perebutan limelight sesama ensemble cast yang perlu diberikan screen-time secara samarata.

Filem SEPI memang sebuah filem yang boleh dibanggakan! Walaupun mungkin ia agak cliche and predictable terutamanya cerita Imaan.. tapi masih elok buatannya! Cuma alunan lagu runut dalam filem ini agak keterlaluan kerana didendangkan secara ‘lagu penuh’ seperti filem Bollywood+MTV. . tapi masih oklah adunannya!.. (cuma panjang! yaaa! memanjangkan durasi!)

*tQ Adila (GBSB/TV3) kerana tidak serik2 menjemput blogger šŸ˜‰
*paling aku suka >> babak tepung jatuh atas kepala Adam & Ilyana macam salji katanya!
*paling aku turn-off >> tengok wig Baizura Kahar!.. sooo fake!

Ajami Hashim.11 Jun 2008

pautan asal: http://ajamihashim. blogspot. com/2008/ 06/sepi-yuni- shara.html

Advertisements
  1. #1 by ajami on June 26, 2008 - 11:49 pm

    tuan rumah dah tgk SEPI ker blom? šŸ˜‰

  2. #2 by wajahwajah on June 27, 2008 - 3:42 am

    Haha…belum sempat nonton lagi bang…tengah sibuk tahap kangkang ni šŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: